Åke Hasselgård

Klarinettisten Åke Hasselgård växte upp i Bollnäs och gjorde snabbkarriär som swingmusiker i Uppsala och Stockholm på 1940-talet. Efter avslutade studier i Uppsala sökte han sig till USA. Där spelade han bland annat med sin store idol Benny Goodman. När han tragiskt omkom i en bilolycka i november 1948, bara 26 år gammal, hade han redan gjort sig ett namn ”over there”. Det namnet var Stan Hasselgard.

Åkes namn och gärning lever fortfarande; vid 2002 års Swedish Jazz Celebration i Stockholm, förärades Åke postumt Django d’Or-utmärkelsen ”Legend of Jazz”, ett slags jazzens Oscar.


Hasselgårdutställningen

I Kulturhuset i Bollnäs hänger Hasselgårdutställningen, i korridoren som leder in till Hasselgårdsalen. Den skildrar Åke Hasselgårds liv och gärning och finns också att se här nedan. 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hasselgårdstipendiet

I samband med 50-års minnet av Åke Hasselgårds död föddes tanken att på något sätt manifestera minnet av Hasselgård i hans hemkommun. Kommunalrådet Stefan Permickels, själv jazzentusiast, samlade hösten 1998 ihop ett antal musikintresserade människor för att instifta ett stipendium till Åkes minne.

Enligt kriterierna för stipendiet ska det ”i första hand gå till en ung jazzmusikant med Bollnäs-anknytning. Stipendiet ska ses som en uppmuntran till fortsatt musikaliskt utövande. För att erhålla stipendiet fordras hög musikalisk talang och musikhögskolestudier eller motsvarande”. Stipendiet är på 22 000 kronor.

Stipendiet delas ut under festliga former. Stipendiaten får förstås framträda, men stadgarna bjuder också att det ska framföras musik av etablerade artister i toppklass.


Stipendiaterna

Listan över Hasselgårdstipendiater ser hittills ut så här:

2022 Martin Jäderberg, saxofon

”Martin Jäderberg har med sin starka musikaliska röst en tydlig koppling till traditionen men också ett eget förhållningssätt till improvisation vilket gör honom till en av den yngre generationens kommande tonkonstnärer som kommer sätta sin prägel på jazzmusiken av vår tid.”

2021 Henrik Jäderberg, trummor
2020 Björn Atle Anfinsen, trumpet
2019 Simon Skogh, trombon och piano

2018 Felisia Westberg, bas och sång
2017 Calle Stenman, trumpet
2016 Anton Jonsson, trummor
2015 Sofie Norling, sång
2014 Kristoffer Siggstedt, trombon
2013 Joel Svensson, gitarr
2012 Emil Skogh, bas
2011 Fredrik Bertilsson, piano och dragspel
2010 Johan Jutterström, saxofon
2009 Gunnar Åkerhielm, piano
2008 Johan Käck, trummor
2007 Cristine Carlsson, trombon
2006 Johannes Nordgaard, bas
2005 Lena Swanberg, sång
2004 Svante Söderkvist, bas
2003 Pär-Ola Landin, bas
2002 Mattias Grönroos, bas
2001 Linus Lindblom, saxofon
2000 Jon Persson, trummor


Läs mer

En webbplats tillägnad Åke Hasselgård av Per Rittsel

Det finns ett avsnitt i vår jubileumsskrift som handlar om Åke Hasselgård och den utställning som Lars Westin producerade i början av 80-talet.

Ett litet avsnitt om Åke Hasselgård finns på Lars Westins svenska jazzhistoria på Svenskt Visarkiv. Där finns också ett litet ljudklipp att lyssna på.

Jonas Sima gjorde 1983 en dokumentärfilm om Åke Hasselgård. Läs om den på sima.nu, där filmen även kan köpas. Filmen finns på DVD.

Några transkriberade solon finns på hagwall.se.