Aktuellt!

HÖSTSÄSONGEN 2022

År 1922, för jämnt hundra år sedan, kanske en flytt var det största som hände för jazzen. Det var då  Louis Armstrong presenterade sig på den stora jazzscenen i Chicago. ”Pops” hade gjort sig ett namn på flodbåtarna som trafikerade Mississippi, men följde nu sin mentor King Oliver norrut. En annan större nyrekrytering under året var Fletcher Hendersons kloka val av Coleman Hawkins som ny saxofonist. Det här var också ett år då jazz började bli business, bandledaren Paul Whiteman drev 28 olika ensembler och tjänade en dryg miljon dollar under året, ungefär 150 miljoner svenska kronor idag. Noterbara födslar var Charles Mingus, Toots Thielemans, Rolf Ericsson och förstås vår egen Åke ”Stan” Hasselgård, mer om det när det är dags för vår Hasselgårdtribut i början av oktober.

Vi vill som alltid både minnas det gamla och leva i nuet. Med de släppta restriktionerna är det möjligt för alla att göra det, att komma och uppleva Sveriges härliga jazzmusiker. Det är bra grejer… Vi fortsätter höstsäsongen vårt 41:a år kuddmjukt och coolsvängigt med toppmusikduon NILS LANDGREN / JAN LUNDGREN – Kristallen:

Kalendarium

Hösten 2022
Välkommen till våra konserter, alltid i Kulturhuset. 

Tisdag 6 sept. kl. 19:30: THE HEBBE SISTERS (förband 19:00)
Tisdag 20 sept. kl. 19:30: LENA & DANIEL (förband 19:00)
Torsdag 29 sept. kl. 19:30: NILS LANDGREN / JAN LUNDGREN – Kristallen (förband 19:00)
Tisdag 4 okt. kl. 19:00: HASSELGÅRDTRIBUT I TRE AKTER! SWEDISH SWING SOCIETY; MARTIN JÄDERBERG; TRIO TEXAS / STÅHL / AGNAS
Tisdag 11 okt. kl. 19:30: AGNES PERSSON KVARTETT (förband 19:00) 
Fredag 21 okt. kl. 20:00: THORBJØRN RISAGER & THE BLACK TORNADO
Lördag 29 okt. kl. 12:00: JAG LÅTER SÅ MYCKET JAG VILL av och med KARI SJÖSTRAND (för barn upp till sju år, fri entré i Träkyrkan)
Tisdag 8 nov. kl. 19:30: KARL OLANDERSSON KVARTETT (förband 19:00)
Tisdag 22 nov. kl. 19:30: FREDRIK KRONKVIST 5 (förband 19:00)
Söndag 11 dec. kl. 15:00: PETER ASPLUND ”THE CHRISTMAS FEELING” featuring VIVIAN BUCZEK, LINDA PETTERSON, EMMALISA HALLANDER och SANDVIKEN BIG BAND

Kom ihåg att det fortsatt är viktigt ”att stanna hemma och att undvika nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19”.

Förköp bollnas.se/biljetter och Kulturhusets reception samt i mån av plats i foajén innan konserten börjar.

20/9 -22: LENA & DANIEL

Alla vi som var i Stormaresalen igår kväll fick vara med om något speciellt, i positiv mening!

Förbandet TEA WITH FRIENDS inledde storartat och det är inget tvivel om att jazzens framtid är säkrad.

När sedan Bollnäs egen jazzdrottning LENA SWANBERG gjorde entré med sitt band visade publiken hur välkommen hon var. Det fladdrade kärlek och glädje i salen. Lena och Daniel är ett färgstarkt par som hittat varandra i kärleken till den brasilianska musiken och kulturen. Tillsammans med grymma medmusiker skapades lycklig musik i stunden. Det är en ynnest att få vara med när det händer.

6/9 -22: THE HEBBE SISTERS & JAN ADEFELT SWINGTIME TRIO:

En sån fantastisk säsongspremiär vi fick vara med om i tisdags när underbara systrarna HEBBE lyckliggjorde oss med sin musik. Det var sång/stämsång och artisteri på högsta nivå. Allt med den sprudlande energi och glädje som de här tre Värmlands-flickorna verkar bestå av och så naturligt delar med sig av. Tillsammans med suveräna JAN ADEFELT SWINGTIME TRIO bjöd de på ett pärlband av kända jazzlåtar som arrangerats av storasyster Emelie. Måste få nämna All Of Me som hon skrivit ner exakt som Ella sjungit in den, även med scatsången i detalj. I tre stämmor! Respekt! 

Förbandet VARNING FÖR MUSIK med Max Oskarsson som frontman var på hugget och inledde kvällen på bästa sätt med sin friare form av jazz. Vi blir positivt överraskade varje gång förbanden från Folkhögskolan intar scenen

3/5 -22: MUSICMUSICMUSIC OVERSIZED

Säsongsavslut med MUSICMUSICMUSIC toppad med stråkar och blås, ja OVERSIZED. Så lyxigt! Nyskrivet, vackert, coolt, svängigt, skönt storslaget. En härlig kväll för oss som älskar bra musik!

Förbandet från Folkis – N J 4 inledde på bästa sätt. Många av jazzeleverna går i höst vidare till andra skolor och vi önskar dem lycka till i musikkarriären. Vi kommer sakna dem alla. Men kul är att det kommer nya begåvade ungdomar. Så välkomna!

Tack kära publik, ni vet att ni är den bästa!

Nu blir det tid för annat när de skönaste årstiderna ligger framför oss, men den 6 september är BJC i gång igen med ett höstprogram som heter duga. Först ut – THE HEBBE SISTERS & JAN ADEFELT SWINGTIME TRIO.

Så öva lite på dansstegen tills dess…

19/4 -22: ELLAS KAPELL 

En underbar kväll med kända pärlor i nya välsittande kostymer. Kapellet har en ungdomlig nerv som berör och arrangemangen ger de gamla örhängena nytt liv och glans. Lovisa Jennervalls sång så njutbar! En ynnset att få vara med i musikens skapande och flöde i nuet. Tack fina Ellas Kapell med gästande alltid suveräne Klas Lindquist.

5/3 -22: OKTETTEN LARS 8 

En mycket skön kväll med härlig musik av OKTETTEN LARS 8! Vi njöt av snygga arrangemang av de fyra legendariska Larsarnas låtar, de flesta väl kända och älskade men även mindre kända. Allt spelat av dessa fina musiker och solister på parad. Trevligt att höra alla sångtexter oxå, varav flera på svenska. Initierat mellansnack som grädde på moset.

Förbandet TIMMY TOHRÉN TRIO inledde kvällen på bästa sätt. Folkiseleverna imponerar!

22/3 -22: DANIEL KARLSSON TRIO

Trioformatet är spännande, så mycket intressant som kan hända mellan tre samspelta musiker. DANIEL KARLSSON TRIO är ett strålande bevis på närmast telepatiskt samspel. All musik vi fick höra igår kväll var nykomponerad av Daniel som ständigt är på väg framåt och imponerande produktiv. Grymt!

Förbandet JUDITH MÖHLE TRIO – njutbart! Det är ren glädje att få presentera de begåvade eleverna från folkhögskolans jazzlinje!

12/3 -22: AMANDA GINSBURG

Vi som valde att gå på livekonsert blev rikt belönade. En lördagkväll som inleddes på bästa sätt med begåvade Elvira Lundstedt Band. Karismatiska sångerskan Elvira – kom ihåg att ni hörde henne när hon var elev på Bollnäs Folkhögskola – satte tonen för kvällen.

Underbara Amanda Ginsburg bjöd in oss till sin personliga musikaliska jazzvärld där vi stortrivdes tillsammans. TACK alla fina musiker för att ni finns!